Brandveiligheid | Hoe brandveilig is jouw onderneming?

27 juni / Nieuws

brandveiligheid - Branrisicoscan

Brandveiligheid, een belangrijk aspect in het creëren van een veilige werkplek voor je medewerkers. Om er zeker van te kunnen zijn dat ondernemingen verantwoord omgaan met brandveiliheidsrisico’s zijn er regels en richtlijnen opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Waar veel ondernemers zich echter niet bewust van zijn is dat deze regelgeving zich hoofdzakelijk richt op de veiligheid van de mensen in het pand en niet op de continuïteit van je bedrijf. Door de schade die ontstaat tijdens een brand kan een bedrijf namelijk een lange tijd stil komen te liggen, en daar zijn de meeste ondernemingen simpelweg niet op voorbereid. 

Vijftig procent van de ondernemingen failliet na brand

Ondernemingen hebben brandveiligheid hoog in het vaandel staan, vooral omdat ze een veilige plek willen bieden aan medewerkers en bezoekers. Toch worden jaarlijks zo’ n 100 bedrijven in Nederland getroffen door brand, waarvan vijftig procent binnen twee jaar gedwongen is om faillissement aan te vragen. Dit komt vooral doordat bedrijven de risico’s onderschatten, waardoor ze onnodig veel schade lijden.

Onherstelbare schade

In het bouwbesluit 2012 zijn hoofdzakelijk regels opgenomen die betrekking hebben op het veilig kunnen vluchten tijdens een brand. Zo is onder andere vastgelegd dat bedrijven veilige vluchtroutes moeten aanleggen en dat er voldoende nooduitgangen aanwezig moeten zijn. Maar het voldoen aan deze regelgeving betekent niet dat er sprake is van een brandveilig pand. Veel panden branden namelijk volledig af tijdens een brand, waardoor de schade onherstelbaar is. Tijdens het bestrijden van een brand richt de brandweer zich bovendien hoofdzakelijk op het voorkomen van uitbreiding naar naastgelegen compartimenten en gebouwen. Om de mogelijke schade aan een pand zoveel mogelijk te beperken dringen verzekeraars daarom aan op het belang van brandveilig ondernemen.

Brandveilig ondernemen

Brandveiligheid gaat verder dan alleen het verzekeren van risico’s en het voldoen aan wet- en regelgeving. De schade die kan ontstaan na een brand moet namelijk zoveel mogelijk beperkt worden door bijvoorbeeld brandcompartimenten aan te leggen. Daarnaast moet er een goed back-up plan aanwezig zijn, zodat een bedrijf de werkzaamheden na een brand zo snel mogelijk weer kan oppakken. Ook moeten gegevens zoals de boekhouding, klantinformatie op een veilige plek opgeslagen zijn. Het inventariseren van alle risico’s en het nemen van preventiemaatregelen zijn hierin essentieel.

Rapportagesoftware voor brandveiligheid

Beonder biedt een aantal handige tools om risico’s te inventariseren. Brandrisicoscan maakt bijvoorbeeld gebruik van Beonder Forms, zodat professionals zelf een uitgebreide brandrisico-analyse kunnen uitvoeren voor bedrijfspanden. Bekijk de website van Brandrisicoscan voor meer informatie.

Brandveiligheid aanpakken met Brandrisicoscan

Meer blog berichten